Adaptation of a dietary survey for use in a longitudinal study from the sociocultural context of a population of German colonization

Authors

  • Ana Carolina Da Rosa Universidade Regional de Blumenau (FURB).
  • Bruna Schmitz Universidade Regional de Blumenau (FURB).
  • Graciella Chiarelli Universidade Regional de Blumenau (FURB).
  • João Luiz Gurgel Calvet da Silveira Universidade Regional de Blumenau (FURB).
  • Maria Urania Alves Universidade Regional de Blumenau (FURB).
  • Luciane Coutinho de Azevedo Campanella Universidade Regional de Blumenau (FURB) e Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)

DOI:

https://doi.org/10.13037/ras.vol14n50.3828

Keywords:

food intake, nutritional epidemiology, questionnaires, cultural characteristics

Abstract

Introduction. The assessment tools in dietary habits need to be validated considering the specificities of the culturally determined eating habits of the population groups. Objective. To present a methodology to adapt an instrument for assessing the pattern of food intake – the food frequency questionnaire (FFQ) – for population of the municipality of Pomerode, SC, Brazil. Methodology. A qualitative approach using focus groups as a technique. From the exploration, coding and data analysis of the material collected, 21 foods were added and 17 were excluded from the starting FFQ, resulting in 33.33% of changes. Considerations. The use of focus groups proved to be an appropriate technique for the adaptation of the food frequency questionnaire, resulting in food inclusions and exclusions identified by the participants themselves in their sociocultural context, qualifying the preceding step for validation and reproducibility, so that from their results, correct and useful dietary information for subsequent inferences can be obtained.

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Author Biographies

Ana Carolina Da Rosa, Universidade Regional de Blumenau (FURB).

Acadêmica do curso de Nutrição da FURB.

Bruna Schmitz, Universidade Regional de Blumenau (FURB).

Acadêmica do curso de Nutrição da FURB.

Graciella Chiarelli, Universidade Regional de Blumenau (FURB).

Nutricionista, Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Gama Filho (UGF), Mestranda do Mestrado Profissional em Saúde Coletiva da FURB.

João Luiz Gurgel Calvet da Silveira, Universidade Regional de Blumenau (FURB).

Mestre e Doutor em Odontologia Social pela Universidade Federal Fluminense - UFF- RJ Especialista em Endodontia - UNIGRANRIO. Especialista em Ativação de Processos de Mudança na Formação Superior em Saúde - Escola Nacional de Saúde Pública - FIOCRUZ. Especialista em educação das profissões da saúde pelo Instituto FAIMER Brasil (Foundation for Advancement of international Medical Education and Research). Avaliador Institucional e de Curso de Odontologia do banco de avaliadores do INEP - MEC. Coordenador do Projeto PROPET-Saúde - MS-SGTES. Docente do curso de Odontologia e do Mestrado Profissional em Saúde Coletiva da FURB.

Maria Urania Alves, Universidade Regional de Blumenau (FURB).

Mestrado em Odontopediatria pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro /UERJ, e doutorado em Odontologia (área de concentração em Odontologia Social) pela Universidade Federal Fluminense/UFF. Docente do curso de Odontologia e do Mestrado Profissional em Saúde Coletiva da FURB.

Luciane Coutinho de Azevedo Campanella, Universidade Regional de Blumenau (FURB) e Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina/UFSC. Mestrado e Doutorado em Neurociência e Comportamento pela UFSC. Docente do Curso de Nutrição da FURB e UNIVALI. Pesquisadora colaboradora do Mestrado Profissional em Saúde Coletiva da FURB.

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Published

2016-11-23

Issue

Section

ARTIGOS ORIGINAIS