TRANSLATION OF KNOWLEDGE IN THE CARE OF CHRONIC NON-COMMUNICABLE DISEASES: PILOT STUDY

TRANSLATION OF KNOWLEDGE IN CHRONIC DISEASES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/ras.vol21.e20238890

Keywords:

Translated knowledge, Health Promotion, Chronic disease

Abstract

Introduction: Knowledge Translation (CT) is characterized as the result of a participatory and dynamic process, favoring the strengthening of health systems and favoring improvements in the quality of the population's health. Objective: to evaluate knowledge about Knowledge Translation from the perspective of primary care professionals, focused on caring for individuals with chronic non-communicable diseases. Method: This is a pilot, observational, descriptive and cross-sectional study, with a quantitative approach. For data collection, a semi-structured questionnaire was used, after collection the data were analyzed using the public domain software R™. Results: 20 health professionals working in primary care in Santa Cruz-RN participated in the study, most being female with 55%, where 40% said they had heard about CT. It was possible to notice that 92% of the professionals said they did not receive support from the management to participate in CT training and 90% did not receive support to carry out training focused on CNCDs. Conclusion: CT is an important instrument that can help effectively and beneficially to professionals working in primary care.

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Author Biographies

Rávila Suênia Bezerra da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Norte/ FACISA

Mestranda no Programa de Pós-Graduação em saúde coletiva da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi- FACISA / UFRN, Santa Cruz, Rio Grande do Norte, RN.    

Departamento de Saúde Coletiva.

Especialista em Saúde Coletiva pela CINTEP/PB. Fisioterapeuta, Faculdade de Ciências Médicas da Paraiba, João Pessoa, Paraíba, Brasil.

gilson Carlos Fernandes Junior, Universidade Federal do Rio Grande do Norte/ FACISA

Graduando em Enfermagem pela Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi - FACISA/UFRN, Santa Cruz, Rio Grande do Norte, Brasil. Técnico Integrado em Informática pelo Instituto Federal do Rio Grande do Norte - IFRN.

Loren Aryelly Araújo Dantas, Universidade Federal do Rio Grande do Norte/ FACISA

Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi - FACISA/UFRN, Santa Cruz, Rio Grande do Norte, Brasil. Técnica Integrado em Alimentos pelo Instituto Federal do Rio Grande do Norte - IFRN.

Margarida Mayara Moura Miranda, Universidade Federal do Rio Grande do Norte/ FACISA

Graduada em Psicologia, pela Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi - FACISA/UFRN, Santa Cruz, Rio Grande do Norte, Brasil.      

Anna Cecília Queiroz de Medeiros, Universidade Federal do Rio Grande do Norte/ FACISA

Nutricionista. Doutora em Psicobiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), Natal, RN, Brasil. Docente da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi da Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Santa Cruz, RN, Brasil.                   

Thaiz Mattos Sureira, Universidade Federal do Rio Grande do Norte/ FACISA

Doutora em Ciências pela Universidade Federal de São Paulo/EPM. Mestre em Ciências pela Universidade Federal de São Paulo/EPM, São Paulo, São Paulo, Brasil. Nutricionista. Docente na Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (FACISA /UFRN), Santa Cruz, Rio Grande do Norte, Brasil.

Adriana Gomes Magalhães, Universidade Federal do Rio Grande do Norte/ FACISA

Fisioterapeuta. Doutora em Fisioterapia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), Natal, Rio Grande do Norte, Brasil. Docente no Departamento de Fisioterapia do Centro de Ciências da Saúde (UFRN), Natal, Rio Grande do Norte, Brasil.

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Published

2023-11-08