Breakfast at Jerry’s

communication episodes in Sao Paulo downtown diners

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/ci.vol25.e20249729

Keywords:

Communication, Public Places, Goffman

Abstract

This paper outlines early morning face to face interactions in Sao Paulo downtown diners, highlighting how they are subjected to unwritten rules concerning who addresses who in which fashion, the answers and replies, and the conditions of interaction. Grounded on field observation, it argues that (1) communication is mastered by social inequalities; (2) there is a mutual expectation concerning the unwritten rules, and anything outside its boundaries leads to embarrassment; (3) longer interactions are mainly about weather, traffic and football. These elements are discussing against concepts by Goffman, on microanalysis, and by França, Ferrara and Braga on communicative interactions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Luis Mauro Sá Martino, Faculdade Cásper Líbero. São Paulo (SP)

Professor do Programa de Pós-Graduação em Comunicação da Faculdade Cásper Líbero - São Paulo - SP - Brasil . Doutor em Ciências Sociais pela PUC-SP - SP - Brasil. Autor dos livros "Teoria da Comunicação", "Métodos de Pesquisa em Comunicação" e "Comunicação e Identidade", entre outros.

References

ALMEIDA, F. C.; SILVA, L. M. T. O movimento slow food e o comer contemporâneo. REUNIÃO DE ANTROPOLOGIA DO MERCOSUL, 13. Anais… Porto Alegre, 25 de julho de 2019.

BANDUCCI Jr., Á.; NASCIMENTO, V. A. De bar em bar: notas etnográficas sobre os bares da periferia. Albuquerque: revista de História. Vol. 4, no. 7, jan-jun. 2012, pp. 43-63. DOI: https://doi.org/10.46401/ajh.2012.v4.3997

BENEMANN, N. W. Histórias de cozinha: uma etnografia gastronômica. Pelotas: UFPEL, 2017 (Mestrado em Antropologia).

BENITES, K. B. Análise custo-volume-lucro em uma lanchonete localizada em Dourados/MS. Dourados: UFGD, 2018 (Trabalho de Conclusão de Curso em Ciências Contábeis).

BOURDIEU, P. A distinção. São Paulo: Zouk, 2007.

BRAGA, J. L. O conhecimento comunicacional – entre essência e episódio. In: FRANÇA, Vera R. V.; SIMÕES, Paula (Orgs). O modelo praxiológico e os desafios da pesquisa em Comunicação. Porto Alegre: Sulina, 2018.

CARRIÇO, A. S. Histórias, sentidos de vida e relações de trabalho: a trajetória e o cotidiano de um balconista de padaria. Etnografías contemporâneas, Ano 3, No. 4, 2017, pp.176-198.

CARRIÇO, A. S. Além do descanso: os lugares de “folga” n trabalho em padarias. Revista Latino-americana de Antropologia Del Trabajo, Vol. 3, no. 1, jan-jul. 2018.

CORBEAU, J-P. Pour une représentation sociologique du mangeur. Économies et Sociétés. Vol. 31, no. 9, 1997. DOI: https://doi.org/10.3406/esag.1997.1719

FALCÃO, N. O. Et alli. Análise das estratégias adotadas por uma lanchonete no município de Natal. SIMPOSIO DE EXCELÊNCIA EM GESTÃO E TECNOLOGIA, 1, Anais... [...]. 2013.

FERRARA, L. D’A. A comunicação que não vemos. São Paulo: Paulus, 2018.

FERRARA, L. D’A. Comunicação, mediações, interações. São Paulo: Paulus, 2015.

FRANÇA, V. R. V. Sociabilidade. In: FRANÇA, Vera R. V.; MARTINS, B. G.; MENDES, A. M. (Orgs.). Trajetória, conceitos e pesquisa em comunicação. Belo Horizonte: Ed. UFMG - PPGCOM, 2014, pp. 126-130.

FRANÇA, V. R. V. Sujeitos da comunicação, sujeitos em Comunicação. In: FRANÇA, Vera R. V.; GUIMARÃES, César (Orgs.) Na mídia, na rua. Belo Horizonte: Autêntica, 2006.

GOFFMAN, E. A representação do eu na vida cotidiana. Petrópolis: Vozes, 2015.

GOFFMAN, E. Os quadros da experiência social. Petrópolis: Vozes, 2011.

GOFFMAN, E. Symbols of class status. The British Journal of Sociology, Vol. 2, No. 4, Dezembro 1951, pp. 294-304. DOI: https://doi.org/10.2307/588083

GRIGNON, C.; GRIGNON, C. Styles d'alimentation et goûts populaires. Revue française de sociologie, Vol. 21, no. 4, 1980 pp. 531-569. DOI: https://doi.org/10.2307/3320833

JACOB, M.; CHAVES, V. Sociologia da alimentação: do microscópio ao telescópio. Inter-legere, Vol. 2, no. 25, 2019, pp. 1-8. DOI: https://doi.org/10.21680/1982-1662.2019v2n25ID18331

JOSEPH, I. Goffman e a Microssociologia. Rio de Janeiro: Ed. FGV, 2000.

LING, R.; RELIEU, M. “On peut parler de mauvaises manières !”: le téléphone mobile au restaurant. Réseaux, Vol. 16, no. 90, 1998, pp. 51-71. DOI: https://doi.org/10.3406/reso.1998.3186

MACIEL, M. E.; CASTRO, H. C. A comida boa para pensar: sobre práticas, gostos e sistemas alimentares a partir de um olhar socioantropológico. Demetra, Vol. 8, no. 1, 2013, pp. 321-328. DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2013.6648

MELCHIOR, M.; PROCEDÔMIO, Y. Botecos cariocas: espaços gastrossociais de hospitalidade, afirmação de identidades e tradições em desvanecimento. Hospitalidade, Vol. 21, no. 1, 2024, pp. 26-47. DOI: https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1112

MINTZ, S. W. Comida e antropologia. Revista Brasileira de Ciências Sociais, Vol. 16, no. 47, outubro 2001, pp. 31-43. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-69092001000300002

NIZET, J.; RIGAUX, . A sociologia de Erving Goffman. Petrópolis: Vozes, 2016.

ORTIGOZA, S. A. G. O tempo e o espaço da alimentação no centro da metrópole paulista. Rio Claro: Unesp, 2001 (Doutorado em Geografia).

PACHUCKI, M. C. Alimentation et réseau social: une étude sur “le goût par nécessité” en contexte social. Sociologie et sociétés, Vol. 46, no. 2, 2014, pp. 229–252. DOI: https://doi.org/10.7202/1027149ar

RODRIGUES, A. D. Estratégias da comunicação. Lisboa: Presença, 1997.

SILVA, C. D. A. Futebol em mesa de bar. Londrina: Universidade Estadual de Londrina, 2019 (Mestrado em Ciências Sociais).

SILVA, S. C. Conversa de botequim: um estudo sobre os frequentadores torcedores de um bar em Cariacica-ES. Belo Horizonte: UFMG, 2011 (Especialização em Lazer).

TONIN, J. Entre a sociologia do comer e a sociologia dos mercados. WORKSHOP CONSUMO, MERCADOS E AçÃO PÚBLICA, 2. Anais… [...].Porto Alegre, 14 e 15 de outubro de 2019.

WINKIN, Yves; LEEDS-WURLITZ, W. Erving Goffman. London: Peter Lang, 2013. DOI: https://doi.org/10.3726/978-1-4539-1140-2

ZANELLA, E. Não dá para sair do morro: pertencimento e sociabilidade no consumo de bebidas alcoólicas em um bar popular de Porto Alegre. Plural, Vol. 18, no. 1, 2011, pp. 155-173. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2176-8099.pcso.2011.74526

Published

2024-12-30

How to Cite

Martino, L. M. S. (2024). Breakfast at Jerry’s: communication episodes in Sao Paulo downtown diners. Comunicação & Inovação, 25, e20249729. https://doi.org/10.13037/ci.vol25.e20249729