Multidimensional analysis of agricultural production diversification and sustainability

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/gr.vol41.e20258948

Keywords:

Agricultural diversification, Resilience, Rural development, Sustainability

Abstract

Agricultural diversification is an important strategy in promoting sustainable rural development, but its purely economic analysis ignores important issues such as environmental and social ones. It is in this sense that there is a need to analyze agricultural diversification with more than one dimension. This article, therefore, performs a systematic literature review with the objective of building the state of the art of agricultural diversification, analyzing it from a multidimensional perspective. It was possible to conclude that specialization is economically beneficial in the short term, but it is diversification that brings sustainability in the long term, considering the economic, social and environmental tripod, since it allows respect for the limits of the agroecosystem. In addition, the diversification process is heterogeneous and complex, and the particularities of each case must be respected.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Bruce Wellington Amorin da Silva, , , Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

    Doutorando e mestre (2023) em Agronegócio e Desenvolvimento pela Faculdade de Ciências e Engenharia de Tupã, da Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (FCE/Unesp), é especialista em Economia e Negócios pela Universidade do Oeste Paulista (Unoeste, 2021), bacharel em Engenharia Química (2021) pelo Centro Universitário Toledo (UniToledo), tecnólogo em Biocombustíveis (2016) pela Faculdade de Tecnologia de Araçatuba "Prof. Fernando Amaral de Almeida Prado" e em Gestão Empresarial (2019) pela Faculdade de Tecnologia de São Paulo, ambas as faculdades pertencentes ao Centro Estadual de Educação Tecnológica Paula Souza (Fatec/Ceeteps). Participou do programa de intercâmbio do Governo Federal, Ciência sem Fronteiras, como bolsista da CAPES nos Estados Unidos, onde estudou inglês por seis semanas no A.C.E. Language Institute e Biotecnologia (2016) por dois semestres em Montana State University (MSU).

  • Wagner Luiz Lourenzani, , , Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

    Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (1997), mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (2000) e doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (2005). Estágio Pós-doutoral na Kansas State University (2012/2013) e Livre Docência em Análise de Sistemas Agroindustriais pela Universidade Estadual Paulista (2019). Atualmente é Professor Associado da Faculdade de Ciências e Engenharia da UNESP. Docente Permanente do Programa de Pós-Graduação em Agronegócio e Desenvolvimento (PGAD). Tem experiência na área de Engenharia de Produção, com ênfase em Gestão Agroindustrial, atuando principalmente nos seguintes temas: gestão da produção, agronegócio, sistemas agroindustriais e desenvolvimento regional. É Coordenador do Grupo CEPEAGRO (Centro de Estudos e Pesquisas em Administração e Agronegócios).

  • Gessuir Pigatto, , , Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

    Graduado em Economia pela UFPR (1997), mestre em Engenharia de Produção pela UFSCar (2001), doutor em Engenharia de Produção pela UFSCar (2005), Livre Docente em Análise de Sistemas Agroindustriais pela Universidade Estadual Paulista (2019) e Pós-doutorado pela Università degli Studi di Firenze (2019). Atualmente é Professor Associado da Faculdade de Ciências e Engenharia (FCE) da UNESP, Campus de Tupã. Docente Permanente do Programa de Pós-Graduação em Agronegócio e Desenvolvimento (PGAD). Tem experiência na área de Administração, com ênfase em Canais de Distribuição, Short Food Supply Chain, Cadeias Produtivas do Agronegócio, Competitividade, Food Waste e Food Loss, Serviços de Alimentação publicando principalmente os seguintes temas: SFSC, canais de distribuição, food service. Pesquisador do Grupo de Pesquisa CEPEAGRO e do All4Food.

References

Abson, D. J., Fraser, E. D. G., & Benton, T. G. (2013). Landscape diversity and the resilience of agricultural returns: a portfolio analysis of land-use patterns and economic returns from lowland agriculture. Agriculture & Food Security, 2(2). Recuperado de https://doi.org/10.1186/2048-7010-2-2 DOI: https://doi.org/10.1186/2048-7010-2-2

Antonelli, C., Coromaldi, M., & Pallante, G. (2022). Crop and income diversification for rural adaptation: Insights from Ugandan panel data. Ecological Economics, 195. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2022.107390 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2022.107390

Assis, R. L. (2006). Desenvolvimento rural sustentável no Brasil: perspectivas a partir da integração de ações públicas e privadas com base na agroecologia. Economia Aplicada, 10(1), 75-89. Recuperado de https://doi.org/10.1590/S1413-80502006000100005 DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-80502006000100005

Boccato, V. R. C. (2006). Metodologia da Pesquisa Bibliográfica da Área Odontológica e o Artigo Científico Como Forma de Comunicação. Revista de Odontologia da Universidade Cidade de São Paulo, 18(3), 265-274. Recuperado de https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-488641

Ceceñas-Jacquez, O., & Morales-Carrillo, N. (2015). Perspectivas de desarrollo de los productores de frijol en sombrerete, Zacatecas. Ra Ximhai, 11(5), 97-109. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/461/46142593006.pdf DOI: https://doi.org/10.35197/rx.11.01.e3.2015.06.oc

Chapagain, T. et al. (2018). Intercropping of maize, millet, mustard, wheat and ginger increased land productivity and potential economic returns for smallholder terrace farmers in Nepal. Field Crops Research, 227, 91-101. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.fcr.2018.07.016 DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2018.07.016

Costabeber, J. A., & Caporal, F. R. (2003). "Possibilidades e alternativas do desenvolvimento rural sustentável". In. H. Vela. (Org.), Agricultura Familiar e Desenvolvimento Rural Sustentável no Mercosul. (pp. 157-194). Santa Maria, RS: Editora da UFSM/Pallotti.

Elkington, J. The Triple Bottom Line of 21st Century Business. Oxford: Capstone, 1997.

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura. (2012). Crop diversification for sustainable diets and nutrition: The role of FAO's Plant Production and Protection Division. Roma, Itália. Recuperado de https://www.fao.org/ag/agp/greenercities/pdf/CDSDN.pdf. Acesso em: 20 nov. 2021.

Fausto, B. (2006). História do Brasil. São Paulo, SP: Editora da Universidade de São Paulo.

Galeana-Pizaña, J. M., Couturier, S., Figueroa, D., & Jiménez, A. D. (2020). Is rural food security primarily associated with smallholder agriculture or with commercial agriculture?: An approach to the case of Mexico using structural equation modeling. Agricultural Systems, 190. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.agsy.2021.103091 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2021.103091

Galvão, M. C. B., & Ricarte, I. L. M. (2020). Revisão sistemática de literatura: conceituação, produção e publicação. LOGEION: Filosofia da Informação, 6(1), 57-73. Recuperado de https://doi.org/10.21728/logeion.2019v6n1.p57-73 DOI: https://doi.org/10.21728/logeion.2019v6n1.p57-73

Garbelini, L. G. et al. (2022). Diversified crop rotations increase the yield and economic efficiency of grain production systems. European Journal of Agronomy, 137. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.eja.2022.126528 DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2022.126528

Gazolla, M., & Schneider, S. (2013) Qual "Fortalecimento" da Agricultura Familiar? Uma análise do Pronaf crédito de custeio e investimento no Rio Grande do Sul. Revista de Economia e Sociologia Rural, 51(1). Recuperado de https://doi.org/10.1590/S0103-20032013000100003 DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-20032013000100003

Grahmann, K., Dellepiane, V. R., Terra, J. A., & Quincke, J. A. (2020). Long-term observations in contrasting crop-pasture rotations over half a century: Statistical analysis of chemical soil properties and implications for soil sampling frequency. Agriculture, Ecosystems and Environment, 287. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.agee.2019.106710 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agee.2019.106710

Grammont, H. C. (2010). La evolución de la producción agropecuaria en el campo mexicano: concentración productiva, pobreza y pluriactividad. Andamios, 7(13), 85-117. Recuperado de https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-00632010000200005 DOI: https://doi.org/10.29092/uacm.v7i13.119

Gerhardt, T. E., & Silveira, D. T. (2009). A Pesquisa Científica. In: Gerhardt, T. E.; Silveira, D. T. (Org.), Métodos de Pesquisa (Cap. 2, pp. 31-42). Porto Alegre, RS: Editora da UFRGS.

Gil, A. C. (2002). Como Classificar as Pesquisas? In: Gil, A. C. Como Elaborar Projetos de Pesquisa (4a. ed., Cap. 4, pp. 41-56). São Paulo, SP: Atlas.

Gliessman, S. R. Agroecologia: Processos Ecológicos em Agricultura Sustentável. Porto

Alegre: Editora Universidade UFRGS, 2000.

Gogoi, B. et al. (2022). Raised and sunken bed system for crop diversification, improving water productivity and economic returns: A case study in low-lying paddy lands of North-east India. Agricultural Water Management, 264. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.agwat.2022.107496 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agwat.2022.107496

Hao, J. et al. (2022). Soil microbial nitrogen-cycling gene abundancies in response to crop diversification: A meta-analysis. Science of the Total Environment, 838. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.156621 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.156621

Juventia, S. D., Rossing, W. A. H., Ditzler, L., & Apeldoorn, D. F. (2021). Spatial and genetic crop diversity support ecosystem service delivery: A case of yield and biocontrol in Dutch organic cabbage production. Field Crops Research, 261. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.fcr.2020.108015 DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2020.108015

Lal, B. et al. (2017). Crop and varietal diversification of rainfed rice-based cropping systems for higher productivity and profitability in Eastern India. PLoS ONE, 12(4). Recuperado de https://doi.org/10.1371/journal.pone.0175709 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0175709

Laurenti, A., Pellini, T., & Telles, T. S. (2015). Evolução da Ocupação e do Rendimento das Pessoas no Espaço Rural Brasileiro no Período de 2001 a 2009. Revista de Economia e Sociologia Rural, 53(2). Recuperado de https://doi.org/10.1590/1234-56781806-9479005302008 DOI: https://doi.org/10.1590/1234-56781806-9479005302008

Liu, W.; Shankar, S.; Li, L. (2021). Is specialization a strategy to improve farm efficiency in northwest China? Review of Development Economics, 25(3). Recuperado de https://doi.org/10.1111/rode.12782 DOI: https://doi.org/10.1111/rode.12782

Loch, V. C., Celentano, D., Cardozo, E. G., & Rousseau, G. X. (2021). Towards agroecological transition in degraded soils of the eastern Amazon. Forests, Trees and Livelihoods, 30(2), 90-105. Recuperado de https://doi.org/10.1080/14728028.2020.1863866 DOI: https://doi.org/10.1080/14728028.2020.1863866

Lydecker, M.; Forman, R. T. T. (2013). Diverse productive roadsides: ecologically integrating agriculture into our highway system. Oecologia Australis, 17(1), 157-174. Recuperado de http://dx.doi.org/10.4257/oeco.2013.1701.13 DOI: https://doi.org/10.4257/oeco.2013.1701.13

Maggio, G. Sitko, N. J. (2021). Diversification is in the Detail: Accounting for Crop System Heterogeneity to Inform Diversification Policies in Malawi and Zambia. The Journal of Development Studies, 57(2), 264-288. Recuperado de https://doi.org/10.1080/00220388.2020.1769072 DOI: https://doi.org/10.1080/00220388.2020.1769072

Mekuria, W.; Mekonnen, K. (2018). Determinants of crop-livestock diversification in the mixed farming systems: evidence from central highlands of Ethiopia. Agriculture & Food Security, 7(60). Recuperado de https://doi.org/10.1186/s40066-018-0212-2 DOI: https://doi.org/10.1186/s40066-018-0212-2

Meraner, M.; Pölling, B.; Finger, R. (2018). Diversification in peri-urban agriculture: a case study in the Ruhr metropolitan region. Journal of Land Use Science, 13(3). Recuperado de https://doi.org/10.1080/1747423X.2018.1529830 DOI: https://doi.org/10.1080/1747423X.2018.1529830

Meynard, J. M. et al. (2018). A. Socio-technical lock-in hinders crop diversification in France. Agronomy for Sutainable Development, 38(54). Recuperado de https://doi.org/10.1007/s13593-018-0535-1 DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-018-0535-1

Ministério do Meio Ambiente. (2000). Agricultura Sustentável. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente.

Mzyece, A.; Ng'ombe, J. N. (2021). Crop diversification improves technical efficiency and reduces income variability in Northern Ghana. Journal of Agriculture and Food Research, 5. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.jafr.2021.100162 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jafr.2021.100162

Revoyron, E. et al. (2022). Diversity and drivers of crop diversification pathways of European farms. Agricultural Systems, 201. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.agsy.2022.103439 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2022.103439

Monteleone, M.; Cammerino, A. R. B.; Libutti, A. (2018). Agricultural "greening" and cropland diversification trends: Potential contribution of agroenergy crops in Capitanata (South Italy). Land Use Policy, 70, 591-600. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2017.10.038 DOI: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2017.10.038

Nera, E. et al. (2020). Assessing the Resilience and Sustainability of a Hazelnut Farming System in Central Italy with a Participatory Approach. Sustainability, 12(343). Recuperado de https://doi.org/10.3390/su12010343 DOI: https://doi.org/10.3390/su12010343

Njira, K. O. W., Semu, E., Mrema, J. P., & Nalivata, P. C. (2021). Productivity of pigeon pea, cowpea and maize under sole cropping, legume-legume and legume-cereal intercrops on Alfisols in Central Malawi. Agroforestry Systems, 95, 279-291. Recuperado de https://doi.org/10.1007/s10457-020-00589-0 DOI: https://doi.org/10.1007/s10457-020-00589-0

Pacheco, J., Ochoa-Moreno, W. S., Ordoñez, J., & Izquierdo-Montoya, L. (2018). Agricultural Diversification and Economic Growth in Ecuador. Sustainability, 10(2257). Recuperado de https://doi.org/10.3390/su10072257 DOI: https://doi.org/10.3390/su10072257

Palomo-Campesino, S., García-Llorente, M., & Gonzáles, J. A. (2021). Characterizing agroecological and conventional farmers: uncovering their motivations, practices and perspectives toward agriculture. Agroecology and Sustainable Food Systems, 45(9), 1399-1428. Recuperado de https://doi.org/10.1080/21683565.2021.1933671 DOI: https://doi.org/10.1080/21683565.2021.1933671

Petersen-Rockney, M. et al. (2021). Narrow and Brittle or Broad and Nimble? Comparing Adaptive Capacity in Simplifying and Diversifying Farming Systems. Frontiers in Sustainable Food Systems, 5. Recuperado de https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.564900 DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.564900

Rao, N. K., Shahid, M., & Shahid, S. A. (2009). Alternative Crops for Diversifying Production Systems in the Arabian Peninsula. Arab Gulf Journal of Scientific Research, 27(4), 195-203. Recuperado de https://www.biosaline.org/sites/default/files/publicationsfile/alternative_crops_for_diversifying_production.pdf

Rover, O. J., Boeira, S. L., Birochi, R. & Follmann, T. M. (2017). Modos de gestão para a diversificação produtiva em regiões produtoras de tabaco. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, 13(2), 177-201. Recuperado de https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/233849

Ridley, D. (2012). The Literature Review: A Step-by-Step Guide for Students. Londres, Reino Unido: SAGE.

Riquinho, D. L., & Hennington, E. A. (2014). Diversificação agrícola em localidade rural do Sul do Brasil: reflexões e alternativas de cumprimento da Convenção-Quadro para o controle do tabaco. Revista de Saúde Coletiva, 24(1), 183-207. Recuperado de https://doi.org/10.1590/S0103-73312014000100011 DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-73312014000100011

Scheidel, A., Farrell, K. N., Ramos-Martin, J., Giampietro, M., & Mayumi, K. (2014). Land poverty and emerging ruralities in Cambodia: insights from Kampot province. Environment Development and Sustainability, 16(4), 823-840. Recuperado de https://link.springer.com/article/10.1007/s10668-014-9529-6 DOI: https://doi.org/10.1007/s10668-014-9529-6

Schneider, S., & Niederle, P. (2010). A. Resistance strategies and diversification of rural livelihoods: the construction of autonomy among Brazilian family farmers. The Journal of Peasant Studies, 37(2), 379-405. Recuperado de https://doi.org/10.1080/03066151003595168 DOI: https://doi.org/10.1080/03066151003595168

Sène-Harper, A. L., Camara, S. M. E., & Matarrita-Cascante, D. M. (2019). Does Diversification Lead to Livelihood Security in Fishing-Farming Communities? Insight from the Senegal River Delta. Human Ecology, 47, 797-809. Recuperado de https://link.springer.com/article/10.1007/s10745-019-00121-8 DOI: https://doi.org/10.1007/s10745-019-00121-8

Spangler, K., Schumacher, B. L., Bean, B., & Burchfield, E. K. (2022). Path dependencies in US agriculture: Regional factors of diversification. Agriculture, Ecosystems and Environment, 333. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.agee.2022.107957 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agee.2022.107957

Suresh, K., Wilson, C., Khanal, U., Managi, S., & Santhirakumar, S. (2021). How productive are rice farmers in Sri Lanka? The impact of resource accessibility, seed sources and varietal diversification. Heliyon, 7(6). Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e07398 DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e07398

Thorpe, R., Holt, R., Macpherson, A., & Pittaway, L. (2005). Using knowledge withing small and medium-sized firms: A systematic review of the evidence. International Journal of Management Reviews, 7(4), 257-281. Recuperado de https://doi.org/10.1111/j.1468-2370.2005.00116.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1468-2370.2005.00116.x

Tranfield, D.; Denyer, D.; Smart, P. (2003). Towards a Methodology for Developing Evidence-Informed Management Knowledge by Means of Systematic Review. British Journal of Management, 14, 207-222. Recuperado de https://doi.org/10.1111/1467-8551.00375. DOI: https://doi.org/10.1111/1467-8551.00375

Vázquez, F. R. (2019). State and entrepreneurs facing situations of crisis: conditions and possibilities for diversification of production in Mendoza (1901-1939). Apuntes 85, 46(85), 191-221. Recuperado de https://doi.org/10.21678/apuntes.85.1069 DOI: https://doi.org/10.21678/apuntes.85.1069

Venus, T. E., Bilgram, T. E., Sauer, J., & Khatri-Chettri, A. (2021). Livelihood vulnerability and climate change: a comparative analysis of smallholders in the Indo-Gangetic plains. Environment, Development and Sustainability. Recuperado de https://link.springer.com/article/10.1007/s10668-021-01516-8 DOI: https://doi.org/10.1007/s10668-021-01516-8

Yan, Z. et al. (2022). Diversified cropping systems benefit soil carbon and nitrogen stocks by increasing aggregate stability: Results of three fractionation methods. Science of The Total Environment, 824. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.153878

Published

2025-10-13

How to Cite

Multidimensional analysis of agricultural production diversification and sustainability. (2025). Gestão & Regionalidade, 41, e20258948. https://doi.org/10.13037/gr.vol41.e20258948