Back to the Hunger Map in Brazil: relearning from local innovation based on Belo Horizonte´s food security policy

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/gr.vol39.e20238622

Keywords:

Local governance. Municipal government. Food security

Abstract

At a time of insufficient food consumption in Brazil and the country’s return to the UN Hunger Map in 2022, this paper focus on the almost 30-year-long trajectory of Belo Horizonte’s (BH) food security policy, suggesting a relearning from alternative solutions brought about by local innovations. Methodologically, the inquiry is a case study that integrates bibliography revision and documental analysis to identify hypothesis – yet unpredicted by the national literature – about the genesis and (re)production process of such a policy, which have been a stablished academic reference and inspirational experience to structural national initiatives on the topic. Having the multiple streams and policy feedback approaches as a starting point, the study takes into account the interpenetration between the state and civil society to suggest new assumptions to BH’s successful experience, namely, the transformation of social innovations in policy instruments, the role played by an autonomous, competent and stablished bureaucracy, and the institutional hybridism in service provision.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Bruno Dias Magalhães, Fundação João Pinheiro (FJP-MG)

Professor da Escola de Governo Prof. Paulo Neves de Carvalho, da Fundação João Pinheiro - EG-FJP

Curso de Graduação em Administração Pública. Belo Horizonte, MG, Brasil. 

Mestre em Gestão de Políticas Públicas pela USP. Doutorando em Ciência Política pela UFMG. 

Fernando Souza Coelho, Universidade de São Paulo (USP)

Professor da Escola de Artes, Ciências e Humanidades, da Universidade de São Paulo - EACH-USP

Curso de Graduação e Programa de Pós-Graduação em Gestão de Políticas Públicas. São Paulo, SP, Brasil. 

Doutor e Mestre em Administração Pública pela FGV-SP. 

References

ABRUCIO, F. L. A coordenação federativa no Brasil: a experiência do período FHC e os desafios do governo Lula. Revista de Sociologia e Política, n. 24, pp. 41-67, 2005.

ALVIM, D. H. Mobilizações contra a fome no Brasil: 1978-1988. Tese de Doutorado, Rio de Janeiro: Universidade Federal Fluminense, Rio de Janeiro, 2016.

ARANHA, A. Estado Em Ação: Ideias, Atores e Instituições no Enfrentamento da Fome e da Extrema Pobreza no Brasil. Tese de Doutorado, São Paulo: Fundação Getulio Vargas, 2020.

ARRETCHE, M. Democracia, federalismo e centralização no Brasil. Rio de Janeiro, Editora FGV/Editora Fiocruz, 2012.

BARRANCOS, D. Mi recorrido hasta la historiografía de las mujeres. Descentrada, 1 (1), 2017.

BICHIR, R. M. Mecanismos federais de coordenação de políticas sociais e capacidades institucionais locais: o caso do Programa Bolsa Família. Tese de doutorado. Rio de Janeiro, Universidade Estadual do Rio de Janeiro, 2011.

BICHIR, R; SIMONI, S; PEREIRA, G. Sistemas nacionais de políticas públicas e seus efeitos na implementação: O caso do Sistema Único de Assistência Social (Suas). Revista Brasileira de Ciências Sociais, v. 35, n. 102, 2020.

BRAGA, A. S. C. A política de segurança alimentar e nutricional no município de Belo Horizonte: a inserção do nutricionista em uma política pública local. Dissertação de Mestrado. Belo Horizonte, Fundação João Pinheiro, 2019.

CANDEL, J. J. L. What’s on the menu? A global assessment of MUFPP signatory cities’ food strategies, Agroecology and Sustainable Food Systems, 44:7, 919-946, 2020.

CHAPPELL, M. Beginning to End Hunger: Food and the Environment in Belo Horizonte, Brazil, and Beyond. Oakland, California: University of California Press, 2018.

FARAH, M. F. S. Disseminação de inovações e políticas públicas e espaço local. Organizações & Sociedade, v. 15, n. 45, pp. 107-126, 2008.

FRAGA, R. S; SILVA, S. L. R.; SANTOS, L. C.; TITONELE, L. R. O.; CARMO, A. S. O hábito de comprar produtos alimentícios anunciados na televisão aumenta o consumo de alimentos ultraprocessados por escolares. Cadernos de Saúde Pública, v. 36, n. 8, 2020.

INSTITUTO DE PESQUISAS ECONÔMICAS APLICADAS. O mapa da fome: subsídios à formulação de uma política de segurança alimentar. Peliano, A. M. T. M. (Coord.). Brasília, 1993.

KING, G; KEOHANE, R. O; VERBA, S. Designing social inquiry: scientific inference in qualitative research. Princeton: Princeton University Press, 1994.

KINGDON, J. Agendas, Alternatives, and Public Policies. 3a. Ed. New York: Harper Collins, 2003 (1984).

LAVINAS, L; NABUCO, M. R. Abastecimento: Histórico e Atualidade. Relatório Parcial V da Pesquisa Crise, Abastecimento e Uso do Solo. Rio de Janeiro: UFRJ, mimio, 1992.

LOPES, A. C. S.; MENEZES, M. C.; ARAÚJO, M. L. O ambiente alimentar e o acesso a frutas e hortaliças: “Uma metrópole em perspectiva”. Saúde e Sociedade, v. 26, n. 3, 2017.

MACHADO, M. Políticas de Segurança Alimentar: Belo Horizonte e Santos/SP: Uma visão sobre continuidade e mudança. Dissertação de Mestrado, Belo Horizonte: Fundação João Pinheiro, 2006.

MAFRA, L. A. S. O município na gestão de políticas locais de segurança alimentar: regulação de mercado e assistência alimentar em Belo Horizonte. Dissertação de Mestrado, Rio de Janeiro: Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, 2004.

MAHONEY, J.; THELEN, K. A. A theory of gradual institutional change. In: MAHONEY, J.; THELEN, K. A (Eds.). Explaining institutional change: Ambiguity, agency, and power. Cambridge: Cambridge University Press, 2010.

MONTEIRO, T. W. N. G. 'Como pode um povo vivo viver nesta carestia': o movimento do custo de vida em São Paulo (1973-1982). Dissertação de Mestrado, São Paulo: Universidade de São Paulo, 2015.

PIERSON, P. When Effect Becomes Cause: Policy Feedback and Political Change. World Politics, 45, no. 4, pp. 595-628, 1993.

SANTIAGO, L. A. Internacionalização da política pública de segurança alimentar e nutricional no contexto da paradiplomacia em uma metrópole brasileira. Dissertação de mestrado, Belo Horizonte: Universidade Federal de Minas Gerais, 2020.

SANTOS, S.M.C. Política Municipal de Abastecimento e Segurança Alimentar de Belo Horizonte. In: Farah, M. F. S., Barboza, H. B. [Orgs.]. Novas Experiências de Gestão Pública e Cidadania. Rio de Janeiro: Editora FGV, 2000.

SPINK P. K; CLEMENTE R; KEPPKE, R. Governo local: o mito da descentralização e as novas práticas de governo. Revista de Administração, São Paulo, 34, 1, pp. 61-69, 1999.

VASCONCELLOS, M. P. C. Os (des) caminhos da formação sanitária e os direitos sociais: uma reflexão a partir da Escola de Saúde de Minas Gerais. Tese de Doutorado, São Paulo: Universidade de São Paulo, 1999.

VASCONCELOS, F.F.A.G. Combate à fome no Brasil: uma análise histórica de Vargas a Lula. Revista de Nutrição. Campinas/SP: v.18, nº 4, 2005.

VIVEIROS, A. O processo de criação do Curso de Nutrição (1999-2004) da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Dissertação de Mestrado, Belo Horizonte: Universidade Federal de Minas Gerais, 2016.

Published

2024-01-15

How to Cite

Dias Magalhães, B., & Coelho, F. S. (2024). Back to the Hunger Map in Brazil: relearning from local innovation based on Belo Horizonte´s food security policy . Gestão & Regionalidade, 39, e20238622. https://doi.org/10.13037/gr.vol39.e20238622