THE RELATIONSHIP BETWEEN NUTRITIONAL STATE AND PRESENCE OF CHRONIC DISEASES AND ITS IMPACT ON THE QUALITY OF ELDERLY LIFE: INTEGRATIVE REVIEW

Authors

  • Sonia Lira Universidade São Judas Tadeu
  • Rita Monteiro Goulart Universidade São Judas Tadeu
  • Angélica Castilho Alonso Universidade São Judas Tadeu

DOI:

https://doi.org/10.13037/ras.vol15n53.4572

Keywords:

Nutritional status, chronic disease, quality of life, middle aged, aged

Abstract

Objective: To carry out an integrative review with the objective of evaluating the relationship between nutritional status and presence of chronic non-communicable diseases and the quality of life of the elderly. Method: A search was made for the terms that defined nutritional status, chronic diseases and quality of life in the Decs. Afterwards, a review of the literature was performed in PubMed, SciELO, LILACS and Scopus databases. We included studies in Portuguese and English, published from 2009 to 2016, carried out on human beings, available in full version and compatible themes. Results: Specific instruments were used to evaluate quality of life, nutritional status and health status. The change in nutritional status and the presence of chronic diseases lead to a greater impairment of the quality of life in the aging process. Conclusions: Most of the articles evidenced the association between nutritional status and the presence of chronic diseases, significantly compromising the quality of life of the elderly.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Sonia Lira, Universidade São Judas Tadeu

Nutricionista e mestranda em Ciências do Envelhecimento pela Universidade São Judas Tadeu.

Rita Monteiro Goulart, Universidade São Judas Tadeu

Nutricionista e doutora em Saúde Pública. Docente da Universidade São Judas Tadeu.

Angélica Castilho Alonso, Universidade São Judas Tadeu

Doutora em Educadora Física e Fisioterapeuta. Docente da Universidade São Judas Tadeu.

References

Sousa L, Galante H, Figueiredo D. Qualidade de vida e bem-estar dos idosos: um estudo exploratório na população portuguesa. Rev Saude Publica. 2003;37(3):364-71.

Wong LLR, Carvalho JA. O rápido processo de envelhecimento populacional no Brasil: sérios desafios para as políticas públicas. R bras Est Pop. 2006;23(1):5-26.

Cervato AM, Derntl AM, Latorre MRDO, Marucci MFN. Educação nutricional para adultos e idosos: uma experiência positiva em Universidade Aberta para a Terceira Idade. Rev Nutr. 2005;18(1):41-52.

Tavares EL, Anjos LA. Perfil antropométrico da população idosa brasileira. Resultados da Pesquisa Nacional sobre Saúde e Nutrição. Cad Saúde Pública. 1999;15(4):759-68.

World Health Organization. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Geneva: WHO; 1995. (Technical Report Series, 854).

Sampaio LR. Avaliação nutricional e envelhecimento. Rev Nutr. 2004;17(4):507-14.

Amado TCF, Arruda IKG, Ferreira RAR. Aspectos alimentares, nutricionais e de saúde de idosas atendidas no Núcleo de Atenção ao Idoso – NAI, Recife/2005. ALAN. 2007;57(4):366-72.

Bueno JM, Martino HSD, Fernandes MFS, Costa LS, Silva RR. Avaliação nutricional e prevalência de doenças crônicas não transmissíveis em idosos pertencentes a um programa assistencial. Ciên Saúde Col. 2008;13(4):1237-46.

Campos MAG, Pedrosa ERP, Lamounier JA, Colosimo EA, Abrantes MM. Estado nutricional e fatores associados em idosos. Rev Assoc Med Bras. 2006;52(4):214-21.

World Health Organization. The World Health Organization Quality of Life Assessment (WHOQOL): development and general psychometric properties. Soc Sci Med. 1998;46(12):1569-85.

Cintra RMGC, Oliveira D, Silva LMG. Estado nutricional e ocorrência de hipertensão arterial e de diabetes em idosos residentes e não residentes em instituições geriátricas. Alim Nutr. 2012;23(4):567-75.

Silva RCP, Simões MJS, Leite AA. Fatores de risco para doenças cardiovasculares em idosos com diabetes mellitus tipo 2. Rev Ciênc Farm Básica Apl. 2007;28(1):113-21.

Leite-Cavalcanti C, Rodrigues-Gonçalves MC, Rios-Asciutti LS, Leite-Cavalcanti A. Prevalência de doenças crônicas e estado nutricional em um grupo de idosos brasileiros. Rev salude publica. 2009;11(6):865-77.

Walchholz PA, Rodrigues SC, Yamane R. Estado nutricional e a qualidade de vida em homens idosos vivendo em instituição de longa permanência em Curitiba, PR. Rev Bras Geriatr Gerontol. 2011;14(4):625-35.

Torres GV, Reis LA, Reis LA, Fernandes MH. Qualidade de vida e fatores associados em idosos dependentes em uma cidade do interior do Nordeste. J Bras Psiquiatr. 2009;58(1):39-44.

Alfonso-Rosa RM, Del Pozo-Cruz B, Del Pozo-Cruz J, Sañudo B, Rogers ME. The relationship between nutritional status, functional capacity and health-related quality of life in older adults with type 2 diabetes: a pilot explanatory study. J Nutr Health Aging. 2013;17(4):315-21.

Artacho R, Lujano C, Sanchez-Vico AB, Vargas Sánchez C, González Calvo J, Bouzas PR, et al. Nutritional status in chronically-ill elderly patients. Is it related to quality of life? J Nutr Health Aging. 2014;18(2):192-7.

Donner Alves F, Correa Souza G, Brunetto S, Schweigert Perry ID, Biolo A. Nutritional orientation, knowledge and quality of diet in heart failure: randomized clinical trial. Nutr Hosp. 2012;27(2):441-8.

Rasheed S, Woods RT. An investigation into the association between nutritional status and quality of life in older people admitted to hospital. J Hum Nutr Diet. 2014;27(2):142-51.

Jiménez-Redondo S, Beltrán de Miguel B, Gavidia Banegas J, Guzmán Mercedes L, Gómez-Pavón J, Cuadrado Vives C. Influence of nutritional status on health-related quality of life of non-institutionalized older people. J Nutr Health Aging. 2014;18(4):359-64.

Machado RSP, Coelho MASC. Risk of malnutrition among Brazilian institutionalized elderly: a study with the Mini Nutritional Assessment (MNA) questionnaire. J Nutr Health Aging. 2011;15(7):532-5.

Kostka J, Borowiak E, Kostka T. Nutritional status and quality of life in diferente populations of older people in Poland. Eur J Clin Nutr. 2014;68(11):1210-5.

Published

2017-10-18

Issue

Section

ARTIGOS DE REVISÃO