Cardiovascular risk in bodybuilders in gyms in São Luís, state of Maranhão

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/ras.vol19n67.7449

Keywords:

risk factors;, anthropometric indicators;, cardiovascular diseases;, weight training

Abstract

the risk of cardiovascular disease, which is the main cause of death in the world. Objective: To verify the
factors associated with anthropometric indicators of cardiovascular risk in bodybuilders in two gyms in
São Luís, state of Maranhão. Material and Methods: This was a cross-sectional study with 302
bodybuilders from two gyms in São Luís, state of Maranhão. Data were collected in August and
September 2019. A socioeconomic and demographic questionnaire was used. Anthropometric
measurements were taken. Poisson regression was performed using the Stata® 14.0 software. Results:
Of the bodybuilding practitioners, 52.3% were female and 86.7% were between 20 and 39 years old. For
the outcome CC, being female (IRR = 1.10; CI = 1.02-1.18), living with a partner (IRR = 1.17; CI = 1.08-
127), having physical activity time from seven to twelve months (IRR = 1.14; CI = 1.01-1.30), being
diabetic (IRR = 1.06; CI = 1.24-1.69) and having a history of cardiovascular disease in family (IRR =
1.07; CI = 0.99-1.16) were a risk factor for CVD. As for the outcome RCEst, being diabetic (IRR = 2.30;
CI = 1.34-3.93) was a risk factor for CVD. Regarding the outcome CP, having completed education (IRR
= 1.14; CI = 1.02-1.27), smoking (IRR = 1.12; CI = 1.03-1.21), family history of cardiovascular disease
(IRR = 1.07; CI = 1.00-1.15) were a risk factor for CVD. As for the WHR indicator, being diabetic (IRR
= 9.47; CI = 1.21-2.00) was a risk factor for CVD. Conclusion: There were several risk factors associated
with anthropometric indicators of cardiovascular risk (WC, WHtR, CP and WHR) in bodybuilding
practitioners.

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Author Biographies

Adriana Sousa Rêgo

Possui graduação em Nutrição pela Faculdade Santa Terezinha - CEST (2010) e mestrado em Saúde do Adulto e da Criança pela Universidade Federal do Maranhão (2018). Possui graduação em Engenharia Ambiental pela Universidade Ceuma (2016). Atualmente é doutoranda em Biotecnologia pela Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO/UFMA) e pesquisador da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior e supervisor pedagógico da Universidade Aberta do SUS - UFMA

Lucian Matheus Nascimento Sousa

Possui graduação em Nutrição pela Universidade CEUMA (2019)

Francilene Alves da Silva

Possui graduação em Nutrição pela Universidade CEUMA (2019)

Gabriella Vieira da Silva Brasil

Possui graduação em Nutrição pela Faculdade Santa Terezinha - CEST (2010) e mestrado em Saúde do Adulto e da Criança pela Universidade Federal do Maranhão (2018). Possui graduação em Engenharia Ambiental pela Universidade Ceuma (2016). Atualmente é doutoranda em Biotecnologia pela Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO/UFMA) e pesquisador da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior e supervisor pedagógico da Universidade Aberta do SUS - UFMA.

Maylla Luanna Barbosa Martins Bragança

Nutricionista graduada pela Universidade Federal do Maranhão. Especialista em Terapia Nutricional Enteral e Parenteral. Especialista em Nutrição Clínica e Funcional. Mestrado e Doutorado em Saúde Coletiva pela Universidade Federal do Maranhão. Professora do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Tocantins.

Flor de Maria Araújo Mendonça Silva

Graduada em Psicologia pela Universidade - Brasília - DF (1976). Doutora em Saúde Coletiva pela Universidade Federal do Maranhão (2014); Mestre em Saúde Materno Infantil (2009) Universidade Federal do Maranhão; Docente da Universidade CEUMA nos cursos de Psicologia, Medicina e Enfermagem. ; Professora Permanente do Mestrado em Gestão de Programas e Serviços de Saúde da Universidade CEUMA; Consultora ad hoc FAPEMA/MA. Pesquisadora do Núcleo de Estudos em Gestão em Saúde (NEGESA/UNICEUMA); Pesquisadora do Núcleo de Pesquisa em Saúde Coletiva do Maranhão (NUPESCMA/UNICEUMA); Pesquisadora e Líder do Grupo de Pesquisa em Saúde Coletiva e Políticas Públicas (NIEPP/UNICEUMA).

Janaina Maiana Abreu Barbosa

Nutricionista (Faculdade Santa Terezinha - CEST). Doutoranda em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva da Universidade Federal do Maranhão. Mestre em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva da Universidade Federal do Maranhão. Especialista em Saúde da Família pelo Universidade Estácio de Sá. Especialista em Nutrição Clínica com ênfase em Terapia Nutricional pelo GANEP Educação Continuada.

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Published

2021-04-19

Issue

Section

ARTIGOS ORIGINAIS