MIDDLE MANAGEMENT COMPETENCIES AIMED IN ORGANIZATIONAL SUSTAINABILITY: A CASE STUDY IN A FOOD INDUSTRY ORGANIZATION

Authors

  • Ana Carolina Vilela de Carvalho Universidade Estadual de Londrina UEL
  • Silvio Roberto Stefano PPGADM Mestrado Profissional em Administração Unicentro Universidade Estadual de Londrina UEL
  • Luciano Munck Universidade Estadual de Londrina UEL

DOI:

https://doi.org/10.13037/gr.vol31n91.2278

Abstract

The discussion about sustainability is a reality in public and private organizations, and began reflections and questions about his form of responsibility and management. This paper aimed to identify the competencies found in tactical level managers, which may aid in the development of sustainable practices in a multinational food industry organization. In this case study, the data were collected through desk research, semi-structured interviews with two coordinators and two analysts, and have been used a questionnaire to self-assessment of managers and engineers in relation to skills focused on sustainability. The results generated contributions of theoretical and practical. Emerged from theoretical skills and deliveries aimed at sustainability managers’ tactical level as well as the development of an assessment tool such skills.Thus was presented the importance of developing a body of managers sensitive to organizational sustainability practices and realized that sustainability can find on the management skills practical support to the organizational awareness.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ana Carolina Vilela de Carvalho, Universidade Estadual de Londrina UEL

Mestre em Administração pela Universidade Estadual de Londrina (2012). Possui graduação em Administração pela Universidade Estadual de Londrina (2003) e pela Middlesex University de Londres - Dupla Graduação (2003). Atualmente é coordenadora de recursos humanos - Vilela, Vilela & Cia Ltda.

Silvio Roberto Stefano, PPGADM Mestrado Profissional em Administração Unicentro Universidade Estadual de Londrina UEL

Possui Doutorado em Administração pela Universidade de São Paulo USP Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade (2008), Mestrado em Administração pela PPGA UEM/UEL (2002), Especialista em Ensino e Especialista em Relações Pública Empresariais UEL. Graduado em Administração pela Universidade Estadual de Londrina UEL (1994). Atuou na docência na UEL, UNOPAR e Faculdades Novo Ateneu de Guarapuava. Atualmente é professor Adjunto da Universidade Estadual do Centro-Oeste UNICENTRO. Professor Colaborador do Programa de Pós-Graduação Mestrado em Administração PPGA UEL. Coordenador do Mestrado Profissional em Administração da UNICENTRO - PPGADM. Pesquisador PqC. Coordenador Pós-Graduação MBA em Gestão Estratégica de Pessoas e Gestão Pública Municipal UAB CAPES. Diretor de Desenvolvimento Univesitário da UNICENTRO. Conselheiro do CEPE. Tem experiência profissional na área de Administração, com ênfase em Estratégia e organizações, Gestão de Pessoas e Comportamento Organizacional. Bolsista Produtividade da Fundação Araucária.

Luciano Munck, Universidade Estadual de Londrina UEL

Doutor em Administração pela Universidade de São Paulo (2005), mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (1999) e graduado em Administração pela Universidade Federal de Viçosa (1997). Atualmente é professor Adjunto D da Universidade Estadual de Londrina - UEL/Pr. Tem experiência na área de Administração, com ênfase nas inter-relações das temáticas Gestão, Competências e Sustentabilidade. Desenvolve estudos e pesquisas envolvendo: alinhamento estratégico, gestão da sustentabilidade nas organizacões, aprendizagem e gestão por competências. Pesquisador do PPGA-UEL. Atualmente coordena o MBA em Gestão de Pessoas e é líder do Grupo de Pesquisa Competências, Gestão e Sustentabilidade vinculados ao Departamento de Administração da UEL. Desenvolve pesquisas com publicações em periódicos e anais científicos como IJESD, RAM, RAUSP e ENANPAD. Desenvolve consultorias e treinamentos na área de gestão por competências. Bolsista Produtividade da Fundação Araucária.

Published

2015-03-27

How to Cite

de Carvalho, A. C. V., Stefano, S. R., & Munck, L. (2015). MIDDLE MANAGEMENT COMPETENCIES AIMED IN ORGANIZATIONAL SUSTAINABILITY: A CASE STUDY IN A FOOD INDUSTRY ORGANIZATION. Gestão & Regionalidade, 31(91). https://doi.org/10.13037/gr.vol31n91.2278