Cooperative Innovation, Coworking, and the Fluminense Craftbeer Market Beer

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/gr.vol37n112.6330

Keywords:

cooperative innovation, coworking, gypsy craft beer

Abstract

Coworking systems are spaces that offer flexibility to their users concerning costs, and, therefore, their main actors are freelancers or/and startups. Gypsy breweries are breweries without factories that produce in the space of the other brewery, and it can be considered a coworking model. Coworking Fluminense brewers create partnership relationships to make their craft beer. This work sought to identify the contribution of craft breweries to the theory of collaborative innovation and the beer market, for this used bibliographic, documentary research and in-depth interviews, and a survey. We analyzed the results qualitatively and through descriptive statistics. 154 Fluminense microbreweries were researched, with 15 interviews and 37 questionnaires collected. It observed collaborative innovation in beer coworking allows small companies to develop their product and enter the market. As well as the introduction of new partnerships promotes the strengthening of the dissemination of craft beers among consumers in the state of Rio de Janeiro, at the same time, which expands this market to investors, distributors, commercial promoters, and other beer producers

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Author Biographies

Elisa Priori de Deus, Universidade Federal Fluminense

Doutoranda em Administração na Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ).

Mestre em Administração na Universidade Federal Fluminense (UFF), com financiamento da CAPES - Bolsista
Especialista em Negócios Digitais pela UNIRITTER. Graduada em Comunicação Social - Relações
Públicas pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Tem como interesse de pesquisa os temas: economia compartilhada, sistemas de coworking, cerveja artesanal, cerveja artesanal cigana, inovação, redes de inovação, comportamento do consumidor, cultura e consumo, mídias e consumo, marketing de experiência.

Prof. Dr. Carlyle Tadeu Falcão de Oliveira, UERJ / PPGAd - UFF

Doutor em Administração pela Escola de Administração Pública e de Empresas da Fundação
Getúlio Vargas - EBAPE/FGV. Professor adjunto da Faculdade de Administração e Finanças da Universidade
do Estado do Rio de Janeiro - UERJ e professor do Programa de Pós-Graduação em Administração da
Universidade Federal Fluminense – UFF.

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Published

2021-09-30

How to Cite

Priori de Deus, E., & Falcão de Oliveira, P. D. C. T. (2021). Cooperative Innovation, Coworking, and the Fluminense Craftbeer Market Beer. Gestão & Regionalidade, 37(112). https://doi.org/10.13037/gr.vol37n112.6330