Food losses and waste in the context of the Circular Economy: main quantification methodologies

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/gr.vol40.e20248497

Keywords:

Food Losses and Waste;, Agrifood Waste, Circular Economy

Abstract

This article presents as its central theme the loss and waste of food (FLW) and the reuse of agrifood residues resulting from these losses. In this sense, the general objective was to understand the main FLW quantification methodologies and which strategies have been adopted to reduce waste and reuse agro-food residues in light of the Circular Economy (CE) precepts. As a result, four methodologies used internationally were found: Standard to account and report Losses and Food Waste; FAO Methodology; European Union methodology based on the Fusion Project and Food Recovery Hierarchy (FRH). Both adhere to the CE concept based on the reduction of inputs and natural resources, minimization and recovery of agrifood waste through reuse, recycling and composition of by-products that are reinserted in the food supply chain.

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Author Biographies

Denise da Silva Mota Carvalho, Universidade Estadual de Maringá - Maringá - PR - Brasil

Economista pela Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Mestre em Teoria Econômica pela Universidade Estadual de Maringá (UEM)

Doutoranda em Teoria Econômica pela Universidade Estadual de Maringá (UEM)

Maringá - PR (Brasil)

https://orcid.org/0000-0002-6375-9423

Alexandre Florindo Alves, Universidade Estadual de Maringá (UEM) - Maringá - PR - Brasil

Doutor em Economia pela Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ)

Coordenador de Serviços e Desenvolvimento Regional Prof. Dr. Programa de Pós-Graduação em Ciências Econômicas; Prof. Dr. Mestrado Profissional em Agroecologia; Prof. Dr. Associado - Departamento de Economia na Universidade Estadual de Maringá (UEM). Maringá PR (Brasil) https://orcid.org/0000-0003-4640-6543

 

 

Christian Luiz da Silva, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR) - Curitiba - Brasil

Pós Doutorado (Administração) pela Universidade de São Paulo (USP) Prof. Dr. no Programa de Pós Graduação em Planejamento e Governança Pública; Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Regional; Programa de Pós-graduação em Tecnologia e do Departamento de Gestão e Economia  na Universidade Tecnológica Federal do Paraná - UTFPR Curitiba - Pr (Brasil) https://orcid.org/0000-0002-4074-5184

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Published

2024-06-14

How to Cite

da Silva Mota Carvalho, D., Florindo Alves, A., & da Silva, C. L. (2024). Food losses and waste in the context of the Circular Economy: main quantification methodologies. Gestão & Regionalidade, 40, e20248497. https://doi.org/10.13037/gr.vol40.e20248497