NUTRITIONAL LITERACY OF PRIMARY CARE PROFESSIONALS HEALTH: THE REALITY OF TWO MUNICIPALITIES

NUTRITIONAL LITERACY

Authors

  • Abraão Bruno Lima de Moura Residente em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública do Ceará – ESP/CE https://orcid.org/0000-0001-5088-6290
  • Iara Maria De Lima Cavalcante Graduanda do Curso de Nutrição no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará – IFCE – Limoeiro do Norte (CE). https://orcid.org/0000-0002-0543-6036
  • Thayná de Oliveira Nunes Nutricionista graduada pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus de Limoeiro do Norte https://orcid.org/0000-0001-6041-0122
  • Bruna Yhang da Costa Silva Doutora em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual do Ceará – UECE; Docente do Curso de Nutrição no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará – IFCE - Limoeiro do Norte (CE), Brasil. https://orcid.org/0000-0002-7332-0019

DOI:

https://doi.org/10.13037/ras.vol22.e20249055

Keywords:

Palavras-chave: Letramento em Saúde; Saúde da Família; Ciências da Nutrição

Abstract

Abstract

The Nutritional Literacy (NL) of Primary Health Care (PHC) professionals reflects on food and nutrition actions, with a view to health promotion, disease prevention and control. Objective: To diagnose the nutritional literacy situation of Primary Health Care professionals in two municipalities in Ceará. Methods: This is a quantitative, cross-sectional, descriptive and analytical study. A total of 240 professionals participated in the study, corresponding to workers at the Family Health Unit (USF) who met the inclusion criteria. Socioeconomic, demographic and professional training data were collected and the Newest Vital Sign (NVS) tool was applied to assess the LN. Data were compared in each municipality with the degree of LN. Results: There was a predominance of participants with a high probability of LN limitation in both municipalities. There was no significant difference between the two municipalities, since São João do Jaguaribe had a mean of 2.38 (SD = 1.571) and Limoeiro do Norte had a mean of 2.33 (SD = 2.256) and presented a p value > 0.005 (p>0.264). Conclusion: Limited LN predominated, which suggests the need for a continuing education agenda on food and nutrition for health professionals in these municipalities.

Keywords: Health Literacy; Family Health; Nutrition Sciences

 

 

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Author Biographies

Abraão Bruno Lima de Moura, Residente em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública do Ceará – ESP/CE

Abraão Bruno Lima de Moura
Nutricionista graduada pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do
Ceará, campus Limoeiro do Norte. Email: brunolima_nutricao@gmail.com ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-5088-6290

Iara Maria De Lima Cavalcante, Graduanda do Curso de Nutrição no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará – IFCE – Limoeiro do Norte (CE).

Iara Maria de Lima Cavalcante: 

Graduada em Nutrição no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará – IFCE – Limoeiro do Norte (CE). Email: nutri.iaracavalcante@gmail.com ORCID: https://orcid.org/

0000-0002-0543-6036

 

Thayná de Oliveira Nunes, Nutricionista graduada pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus de Limoeiro do Norte

Thayná de Oliveira Nunes

Nutricionista graduada pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do

Ceará, campus Limoeiro do Norte. ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-6041-0122

 

Bruna Yhang da Costa Silva, Doutora em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual do Ceará – UECE; Docente do Curso de Nutrição no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará – IFCE - Limoeiro do Norte (CE), Brasil.

 

Bruna Yhang da Costa Silva:
Doutora em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual do Ceará – UECE; Docente do Curso de Nutrição no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará – IFCE - Limoeiro do Norte (CE), Brasil. Email: bruna.yhang@ifce.edu.br.

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-7332-0019

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Published

2024-05-13