Adherence of obese adolescents to the actions of health professionals in Primary Health Care

Adherence of obese adolescents to the actions of professionals in PHC

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/ras.vol22.e20249488

Keywords:

Manejo da Obesidade;, Adesão ao Tratamento;, Atenção Primária à Saúde;, Pessoal de Saúde;, Nutrição do Adolescente;

Abstract

This article aimed to associate the perception of health professionals about the adherence of obese adolescents to actions carried out in primary health care. This is a descriptive, cross-sectional study with a quantitative approach carried out with data from the “Program to combat and control obesity, within the scope of Primary Care of the SUS”, in Piauí, between March and October 2021. Health professionals answered an electronic questionnaire about individual, group and community actions, as well as about their adherence. Data were analyzed using the Stata program, version 14. It was observed that the most prevalent actions in group care were actions to promote adequate and healthy food (33.88%) and dietary guidelines (31.15%); and in community care, nutritional surveillance actions (39.89%). There were higher percentages related to unsatisfactory adherence of adolescents to individual (51.28%) and group (53.57%) actions. Satisfactory adherence was more prevalent in community care (81.58%). No association was found between the actions provided and their adherence. Given the low adherence to actions, it is suggested to improve the offer of active and emancipatory strategies in therapeutic groups and in the community.

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Author Biographies

Layonne de Sousa Carvalho Rodrigues, Instituto Federal de Ciência, Educação e Tecnologia da Bahia - IFBA

Doutora em Alimentos e Nutrição - Universidade Federal do Piauí

Nutricionista - Instituto Federal de Ciência, Educação e Tecnologia da Bahia - IFBA

Jéssica Batista Beserra, Universidade Federal do Piauí - UFPI

Nutricionista, Doutora em Alimentos e Nutrição, Universidade Federal do Piauí - UFPI

Roniele Araujo de Sousa, Universidade Nova de Lisboa

Bacharel em Ciências Biológicas pela Universidade Federal do Piauí. Doutorando no Instituto de Higiene e Medicina Tropical / Universidade Nova de Lisboa (IHMT/UNL); Integrante do Núcleo de Estudos em Saúde Pública/Universidade Federal do Piauí (NESP/UFPI).

Osmar de Oliveira Cardoso, Universidade Federal do Piauí - UFPI

Doutor em Enfermagem em Saúde Pública (Universidade de São Paulo)

Marize Melo dos Santos, Universidade Federal do Piauí - UFPI

Nutricionista, Doutora em Nutrição (Universidade Federal de Pernambuco), Professora Titular do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Piauí.

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Published

2024-12-18

Issue

Section

Edição Especial Temática- Inovação no Ensino em Saúde