Excess weight and associated factors among adults in a rural community in the South-mato-grossssense Pantanal
Excess weight in South-mato-grossense Pantanal community
DOI:
https://doi.org/10.13037/2359-4330.8294Keywords:
Obesity, Rural Health, Rural Health ServicesAbstract
OBJECTIVES: To describe the prevalence of excess weight among adults treated at the outpatient clinic of the Base de Estudos do Pantanal in a rural community in the Pantanal region, and to identify the associated factors. METHODS: A cross-sectional study, carried out with patients treated at the outpatient clinic of the Pantanal Study Base of the Federal University of Mato Grosso do Sul, located in the rural area of Corumbá, Mato Grosso do Sul. Sociodemographic, anthropometric, clinical and food consumption variables were collected. Excess weight (body mass index ≥25 kg/m²) was considered as an outcome, and analyzes were performed using Poisson regression. RESULTS: Seventy patients participated in the study, with a mean age of 38.6±13.1 years, 57.9% had formally studied for up to 8 years and 57.1% were female. The prevalence of overweight was 79.7%, being higher in females (p=0.03). Obesity reached 55.1% of those evaluated. Individuals with high waist circumference presented a prevalence of overweight 4.56 times higher when compared to those with waist circumference within normal standards (97.7% versus 21.4%; p<0.01). Excess weight was higher among individuals who had weight loss as the reason for nutritional care when compared to those who sought care for food reeducation (95.8% versus 66.7%; p=0.02). CONCLUSIONS: The data presented emphasize the importance of effective implementation of public health policies aimed at vulnerable groups, such as rural and forest populations, with a view to reducing present inequalities and promoting improvements in the quality of life.
Downloads
References
Silva LES, Oliveira MM, Stopa SR, Gouvea ECDP, Ferreira KRD, Santos RO, et al. Tendência temporal da prevalência do excesso de peso e obesidade na população adulta brasileira, segundo características sociodemográficas, 2006-2019. Epidemiol Serv Saúde. 2021;30(1):e2020294.
https://doi.org/10.1590/S1679-49742021000100008
Ferreira APS, Szwarcwald CL, Damacena GN. Prevalência e fatores associados da obesidade na população brasileira: estudo com dados aferidos da Pesquisa Nacional de Saúde, 2013. Rev Bras Epidemiol (São Paulo). 2019;22:e190024.
https://doi.org/10.1590/1980-549720190024
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa Nacional de Saúde. Um em cada quatro adultos do país estava obeso em 2019; Atenção Primária foi bem avaliada. Agencia IBGE Notícias, Estatísticas Sociais [Internet]. Rio de Janeiro: IBGE; 2020 [citado 2021 fev 3]. Disponível em: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-noticias/2012-agencia-de-noticias/noticias/29204-um-em-cada-quatro-adultos-do-pais-estava-obeso-em-2019.
Chooi YC, Ding C, Magkos F. The epidemiology of obesity. Metabolism. 2019;92:6-10.
https://doi.org/10.1016/j.metabol.2018.09.005
Barroso TA, Martins LB, Alves R, Gonçalves ACS, Barroso SG, Rocha GS. Associação entre a obesidade central e a incidência de doenças e fatores de risco cardiovascular. Int J Cardiovasc Sci. 2017;30(5):416-24.
https://doi.org/10.5935/2359-4802.20170073
Santos FS, Dias MS, Mintem GC, Oliveira IO, Gigante DP. Processamento de alimentos e fatores de risco cardiometabólicos: revisão sistemática. Rev Saúde Pública (São Paulo). 2020;54(70).
https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2020054001704
Triaca LM, Santos AMA, Tejada CAO. Socioeconomic inequalities in obesity in Brazil. Econ Hum Biol. 2020;39:e100906.
https://doi.org/10.1016/j.ehb.2020.100906
Martins-Silva T, Vaz JS, Mola CL, Assunção MCF, Tovo-Rodrigues L. Prevalências de obesidade em zonas rurais e urbanas no Brasil: Pesquisa Nacional de Saúde, 2013. Rev Bras Epidemiol (São Paulo). 2019;22:e190049.
https://doi.org/10.1590/1980-549720190049
Arruda NM, Maia AG, Alves LC. Desigualdade no acesso à saúde entre as áreas urbanas e rurais do Brasil: uma decomposição de fatores entre 1998 a 2008. Cad Saúde Pública (Rio de Janeiro). 2018;34(6):e00213816.
https://doi.org/10.1590/0102-311X00213816
Ribeiro MA. Trabalho e turismo no Pantanal/MS: olhares para a comunidade do Passo da Lontra. Entre-Lugar (Dourados). 2018;9(18):150-68.
https://doi.org/10.30612/el.v9i18.8889
Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação. Coordenadoria de Estudos do Pantanal. Base de Estudos do Pantanal [Internet]. Campo Grande: UFMS; 2021a [citado 2021 maio 18]. Disponível em: https://propp.ufms.br/base-de-estudos-do-pantanal/.
Oliveira MS, Le Bourlegat CA. Estrada-Parque Pantanal e comunidades locais na potencialização do turismo e do desenvolvimento sustentável. RBEcotur (São Paulo). 2019;12(5):702-17.
https://doi.org/10.34024/rbecotur.2019.v12.6719
Costa LA, Bresan D, Kawakame PMG, Sales APA. A hipertensão arterial sistêmica na perspectiva de uma comunidade ribeirinha: uma abordagem transcultural. RICS (São Luís). 2017;3(esp.):13-30.
Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação. Base de Estudos. Atividades [Internet]. Campo Grande: UFMS; 2021b [citado 2021 maio 18]. Disponível em: https://propp.ufms.br/base-de-estudos-do-pantanal/atividades/.
Lohman TG, Roche AF, Martorell R. Anthropometric standardization reference manual. Human Kinetics: Champaign; 1988.
International Diabetes Federation (IDF). The IDF consensus worldwide definition of the metabolic syndrome. Brussels: IDF; 2006 [citado 2020 out 30]. Disponível em: https://www.idf.org/e-library/consensus-statements/60-idfconsensus-worldwide-definitionof-the-metabolic-syndrome.html.
World Health Organization (WHO). Obesity: Preventing and managing the global epidemic. WHO/NUT/NCD/98.1. Geneva: World Health Organization; 1997[citado 2020 out 30]. Disponível em: https://apps.who.int/iris/handle/10665/63854.
Fietz VR, Salay E, Watanabe EAMT. Condições socioeconômicas, demográficas e estado nutricional de adultos e idosos moradores em assentamento rural em Mato Grosso do Sul, MS. Segur Aliment Nutr (Campinas). 2010;17(1):73-82.
https://doi.org/10.20396/san.v17i1.8634801
Mendes-Netto RS, Almeida JA, Oliveira JVC, Amorim LO, Silva DG, Santos AS. Excesso de peso, fatores socioeconômicos e dietéticos em assentamentos rurais. Segur Aliment Nutr (Campinas). 2018;25(1):1-12.
https://doi.org/10.20396/san.v25i1.8650000
World Health Organization (WHO). WHO reveals leading causes of death and disability worldwide: 2000-2019 [Internet]. Geneva: WHO; 2020 [citado 2021 fev 3]. Disponível em: https://www.who.int/news/item/09-12-2020-who-reveals-leading-causes-of-death-and-disability-worldwide-2000-2019.
Pinho CPS, Diniz AS, Arruda IKG, Batista Filho M, Coelho PC, Sequeira LAS, et al. Prevalência e fatores associados à obesidade abdominal em indivíduos na faixa etária de 25 a 59 anos do estado de Pernambuco, Brasil. Cad Saúde Pública (Rio de Janeiro). 2013;29(2):313-24.
https://doi.org/10.1590/S0102-311X2013000200018
Carvalho WL, Leite PS, Nascimento HP. O processo evolutivo do transporte escolar rural brasileiro no modo rodoviário. Rev Eletrônica Eng Civ (Goiânia). 2017;13(1):118-27.
https://doi.org/10.5216/reec.v13i1.42400
Freitas IA, Rodrigues ILA, Silva IFS, Nogueira LMV. Perfil sociodemográfico e epidemiológico de uma comunidade quilombola na Amazônia Brasileira. Rev Cuid (Bucaramanga). 2018;9(2):2187-2200.
https://doi.org/10.15649/cuidarte.v9i2.521
Pignatti MG, Castro SP. A fragilidade/resistência da vida humana em comunidades rurais do Pantanal Mato-Grossense (MT, Brasil). Ciên Saúde Colet (Rio de Janeiro). 2010;15(supl. 2):3221-32.
https://doi.org/10.1590/S1413-81232010000800027
Martins-Silva T, Mola CL, Vaz JS, Tovo-Rodrigues L. Obesidade geral e abdominal em adultos residentes em zona rural no Sul do Brasil. Rev Saúde Pública (São Paulo). 2018;52(supl. 1:7s).
https://doi.org/10.11606/S1518-8787.2018052000264
Siqueira DGB, Souza RKT, Mesas AE, Santos HG, Bortoletto MSS. Diferenças entre sexos nos determinantes da obesidade abdominal em adultos de 40 anos ou mais: estudo de base populacional. Rev Nutr (Campinas). 2015;28(5):485-96.
https://doi.org/10.1590/1415-52732015000500003
Luz TC, Cattafesta M, Petarli GB, Meneghetti JP, Zandonade E, Bezzerra OMPA, et al. Fatores de risco cardiovascular em uma população rural brasileira. Ciên Saúde Colet (Rio de Janeiro). 2020;25(10):3921-32.
https://doi.org/10.1590/1413-812320202510.36022018
Mielke GI, Hallal PC, Rodrigues GBA, Szwarcwald CL, Santos FV, Malta DC. Prática de atividade física e hábito de assistir à televisão entre adultos no Brasil: Pesquisa Nacional de Saúde 2013. Epidemiol Serv Saúde (Brasília). 2015;24(2):277-86.
https://doi.org/10.5123/S1679-49742015000200010
Alves CE, Dal’Magro GP, Viacava KR, Dewes H. Food Acquisition in the Geography of Brazilian Obesity. Front Public Health. 2020;8(37).
https://doi.org/10.3389/fpubh.2020.00037
Hirschmann R, Bortolotto CC, Martins-Silva T, Machado AKF, Xavier MO, Fernandes MP, et al. Simultaneidade de fatores de risco para doenças crônicas não transmissíveis em população rural de um município no sul do Brasil. Rev Bras Epidemiol (São Paulo). 2020;23:e200066.
https://doi.org/10.1590/1980-54972020006
Felisbino-Mendes MS, Jansen AK, Gomes CS, Meléndez-Velásquez G. Avaliação dos fatores de risco cardiovasculares em uma população rural brasileira. Cad Saúde Pública (Rio de Janeiro).2014;30(6):1183-94.
https://doi.org/10.1590/0102-311X00103213
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa Nacional de Saúde, 2013: Percepção do estado de saúde, estilo de vida e doenças crônicas – Brasil, Grandes Regiões e Unidades da Federação. Rio de Janeiro: IBGE, 2014 [citado 2020 nov 19]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?id=291110&view=detalhes.
Silva FM, Giatti L, Figueiredo RC, Molina MDCB, Cardoso LO, Duncan BB, et al. Consumption of ultra-processed food and obesity: cross sectional results from the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health (ELSA- Brasil) cohort (2008-2010). Public Health Nutr. 2018;21(12):2271-79.
https://doi.org/10.1017/S1368980018000861
Bielemann RM, Motta JVS, Minten GC, Horta BL, Gigante DP. Consumo de alimentos ultraprocessados e impacto na dieta de adultos jovens. Rev Saúde Pública (São Paulo). 2015;49(28).
https://doi.org/10.1590/S0034-8910.201504900557
Passos CM, Maia EG, Levy RB, Martins APB, Claro RM. Association between the price of ultra-processed foods and obesity in Brazil. Nutr Metab Cardiovasc Dis (Amsterdam). 2020;30(4):589-98.
https://doi.org/10.1016/j.numecd.2019.12.011
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaría de Gestão Estratégica e Participativa. Departamento de Apoio à Gestão Participativa. Política nacional de saúde integral das populações do campo e da floresta. Brasília (DF): Ministério da Saúde; 2013 [citado 2020 out 28]. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_saude_populacoes_campo.pdf.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Letícia Rosa de Moraes Borges, Ana Paula De Assis Sales, Carla Maiara Lopes Cardozo, Caroline Camila Moreira, Patrícia Vieira Del Ré, Priscila Milene Angelo Sanches, Deise Bresan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Policy Proposal for Journals offering Free Delayed Access
Authors who publish in this magazine agree to the following terms:
- Authors maintain the copyright and grant the journal the right to the first publication, with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License after publication, allowing the sharing of the work with recognition of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this magazine (eg, publishing in institutional repository or as a book chapter), with the acknowledgment of the authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (eg in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes, as well as increase impact and citation of the published work (See The Effect of Open Access).